Koriander zaaien en kweken

Koriander is een kruid dat eigenlijk in heel veel gerechten wordt gebruikt. Met name in buitenlandse gerechten. Koriander hoort eigenlijk thuis in iedere moestuin.

Koriander zaad of Korianderzaad

Over het taalgebruik kunnen we twisten, maar in beide gevallen is het duidelijk wat het is. De koriander zaden zijn ronde zaden die een 'houterige' kleur hebben. Het is ook mogelijk om de zaden te gebruiken door deze te malen of te kneuzen alvorens te gebruiken in diverse gerechten. Denk dan aan o.a. kerrie schotels of diverse oosterse gerechten.

Koriander in de kruidenbak buiten

Het is handig om de korianderzaden direct buiten te kweken. De koriander is kan ook groeien in een pot, maar de kans is groot dat de opbrengst lager uit zal komen dan dat je de koriander zaden direct in de volle grond gaat zaaien. Het is natuurlijk ook belangrijk om te weten wat je wilt kweken. Voor alleen de blaadjes is het goed te doen in potten, maar als je wilt kweken voor het zaad is dit af te raden. Dit heeft met de ruimte en voeding te maken. Kortom het is prima om koriander in de kruidenbak buiten te zaaien.

Wanneer Koriander zaaien

Koriander kun je vanaf half april zaaien direct in de volle grond. Zorg er wel goed voor dat de grond goed doorlatend is. Hiervoor kun je ook zaai en stekgrond gebruiken, maar ook in de potgrond zal de koriander goed groeien. 

Koriander kweken

Koriander kweken is niet moeilijk. Zorg er alleen wel voor dat je je aan een aantal 'regels' of tips houdt. Na het zaaien (niet te diep), een klein laagje aarde over de zaden heen leggen. De aarde vervolgens vochtig houden tijdens het kiemproces. Aan te raden is om dit met bijv. een plantenspuit te doen ipv. een dikke straal met water. Dit is weer om het niet kletsnat te laten worden. Na zo'n 2 tot 3 weken zul je de eerste plantjes zien. Eventueel kun je deze in de beginfase wat ondersteunen. Koriander heeft wel de eigenschap om vervolgens snel door te schieten. Na ongeveer 1 maand zou je zelfs al de eerste blaadjes kunnen gebruiken in gerechten. 

Koriander zaden

in de webshop van Dutch Garden Seeds hebben we 3 soorten koriander zaden op voorraad:

  1. Biologische Bladkoriander zaden
  2. Bladkoriander zaden
  3. Citroen Koriander zaden

Koriander zaden bestellen >

Is Koriander gezond?

De vraag of koriander gezond is, is misschien niet de juiste vraagstelling. Koriander is wel boordevol vitamine, mineralen en vezels. O.a. Vitamine A, Vitamine B11, Vitamine C, Vitamine E, Vitamine K, Kalium en mangaan. Kortom af en toe gebruik van koriander als smaakmaker in je eten is zeker niet slecht voor je.

Kun je Koriander invriezen?

Om de versheid en de smaak te behouden is het zeker goed om koriander in te vriezen. Kijk wel even of je alleen verse blaadjes en stengels hebt en geen stengels met gele vlekken erop. Net als bij ieder ander kruid die je wilt gaan invriezen; schoonmaken met water en snijden. Vervolgens de juiste hoeveelheid per portie in een diepvrieszakje doen. Nadat het is bevroren is het nog maanden houdbaar met behoud van smaak.

Verse Koriander

Verse koriander heeft een beetje dezelfde structuur als platte peterselie of bleekselderij blaadjes. De smaak van koriander heeft voor sommige iets weg van zeepsop, maar voor andere een heerlijke smaak. Verse koriander is na het plukken nog een dag of 4 á 5 vers om gegeten te worden.

Maaltijden met Koriander

In de Oosterste keuken wordt er veel eten gegeten met koriander als toevoeging. Maar zeker ook in de Franse keuken wordt koriander veelvuldig gebruikt. 

Koriander drogen

Het is ook mogelijk om de koriander te drogen. 

Er zijn minimaal 3 manieren om de koriander te drogen.

  1. In een oven: Was de koriander en leg deze op de schone bakplaat. Zet de oven op 40°. Laat deze vervolgens 1 á 2uur aan staan met daarin de koriander. Kijk regelmatig of de koriander niet verbrand. Nadat de koriander knisperend is geworden, kun je deze laten afkoelen en vervolgens in een luchtdichte glazen pot stoppen. Let op! na ongeveer een half jaar zal de smaak van iets afnemen. 
  2. In een voedseldroger: eigenlijk dezelfde beschrijving als hierboven, alleen dan iets minder lang. Rond 1 á 1,5 uur. 
  3. Koriander drogen door deze op te hangen: Koriander wassen en vervolgens bundelen. De bundeltjes kun je op zijn kop in een papieren zak stoppen en op hangen. In de zak wat kleine sneetjes maken voor de doorstroming van de lucht. Laat de papieren zak met daarin de koriander ongeveer 2 weken hangen en controleer dan of de koriander droog genoeg is om in een pot te stoppen. 

Houdt er wel rekening mee dat de smaak een stuk milder wordt op het moment dat je de koriander gaat drogen. Eventueel kun je het beter invriezen om de sterke smaak te behouden.

Kruiden kweken

Kruiden kweken is een gezonde bezigheid. Naast dat u er actief mee bezig bent is het ook heerlijk om altijd verse kruiden tot je beschikking te hebben. Bijna alle kruiden hebben een medicinale werking of kunnen bepaalde activiteiten in het lichaam bevorderen. In de webwinkel van Dutch Garden Seeds hebben we meer dan 40 verschillende soorten kruiden. Hiervan zijn er een 15-tal Biologische kruiden zaden. 

Koriander zaden bestellen >