Majorlein of Oregano kweken

Er zijn verschillende soorten marjolein. De bekendste zijn de wilde marjolein (Origanum Vulgare)  en de gewone marjolein (Majorana Hortensis). Wilde marjolein wordt ook wel oregano genoemd, gewone marjolein majoraan. Het grootste verschil tussen beide soorten is dat wilde marjolein een vaste plant is en gewone marjolein een eenjarige. De smaak van beide is vrijwel gelijk, majoraan is iets verfijnder van smaak.  Dit kruid wordt vooral veel gebruikt in de Italiaanse en Griekse keuken.

Zaaien van wilde marjolein

Binnenshuis kan wilde marjolein vrijwel het hele jaar in potten worden gezaaid. Voor buiten kan er worden voorgezaaid in de maanden maart tot mei, waarna de plantjes vanaf juni buiten kunnen worden uitgeplant. Direct in de volle grond zaaien? Dit kan vanaf half april tot juli. Druk de zaden in de bodem of dek ze af met een dun laagje aarde. Houdt een plantafstand van ongeveer 20 x 30 cm aan.

Standplaats en bodem van Marjolein zaden

Wilde marjolein houdt van een warme, zonnige standplaats. De bodem moet luchtig zijn en niet te lang nat blijven. Eventueel kan de bodem luchtiger gemaakt worden door er voor het uitzaaien compost en/of grof zand aan toe te voegen.

Marjolein of Oregano zaden kopen >

 

Verzorging van wilde marjolein

Wilde marjolein heeft niet veel water en voeding nodig. In potten volstaat 2 keer per week water geven en af en toe meststoffen speciaal voor kruiden toe te dienen. In de volle grond volstaat bijmesten in het vroege voorjaar en de zomer.

De plant kan in het voorjaar gesnoeid worden. De houtige uitlopers kunnen als stekje worden gebruikt. De plant is matig winterhard en kan daarom het beste in de winter afgedekt worden met bijvoorbeeld loof.

Wanneer en hoe kun je wilde marjolein oogsten?

Oogsten kan zodra de planten groot genoeg zijn. Dit is vaak vanaf juli. Snij of knip niet teveel af, zodat de plant weer kan uitlopen. Laat ongeveer 8 cm staan. Tijdens de bloei verliest het kruid iets aan aroma. Ook de bloemen zijn eetbaar.

Hoe en hoe lang kun je geoogste wilde marjolein bewaren?

Het beste kunnen de blaadjes direct na de oogst worden gebruikt. In de koelkast kunnen ze een paar dagen worden bewaard. De bloemetjes en blaadjes kunnen worden gedroogd. Ze verliezen hierdoor wel wat smaak. Wilde marjolein kan worden ingevroren, dit kan droog of in een ijsblokjeshouder met water.

Is wilde marjolein gezond?

Wilde marjolein is gezond en bevat o.a. relatief veel vitamine A, C, verschillende soorten vitamine B, ijzer en calcium. Het schijnt een ontkrampende werking te hebben, dat verlichting kan bieden bij maag- en darmklachten, menstruatieklachten en luchtwegproblemen. Daarnaast zou het o.a. een cholesterolverlagende en antibacteriële werking hebben en goed zijn voor het immuunsysteem.

Wilde marjolein in ons assortiment

We hebben verschillende soorten wilde marjolein in ons assortiment, waaronder een biologische variant.

Tips voor het kweken van Marjolein

  • Zet marjolein ook in je bloementuin. De plant bloeit met mooie roze bloemen die veel vlinders en bijen aantrekken.
  • Van wilde marjolein kan ook een heerlijke thee gezet worden.

Kruiden kweken en kruiden zaden zaaien

Kruiden kweken is een gezonde bezigheid. Naast dat u er actief mee bezig bent is het ook heerlijk om altijd verse kruiden tot je beschikking te hebben. Bijna alle kruiden hebben een medicinale werking of kunnen bepaalde activiteiten in het lichaam bevorderen. In de webwinkel van Dutch Garden Seeds hebben we meer dan 40 verschillende soorten kruiden. Hiervan zijn er een 15-tal Biologische kruiden zaden. 

Marjolein zaden kopen >