Kamille zaaien

Kamille zaaien hoeft niet te veel moeite te kosten. Kamille groeit doorgaans overal en geeft prachtige bloemen die een fijne geur hebben.

Kamille in de moestuin

Kamille kan eigenlijk overal groeien. Dus ook in de moestuin maar ook in de gewone tuin of op het land. 

Wanneer kamille zaaien

Je kunt kamille vanaf half maart zaaien. Het is verstandig om dit direct in de volle grond te doen. Het fijne van kamille zaden is dat de zaden zelfs nog na een lange tijd kunnen gaan groeien. Kamille stelt je eigenlijk nooit teleur. Dit komt door zijn prachtige bloemen die tot wel 70cm hoog kunnen worden en een heerlijk geur hebben. 

Hoe kamille zaaien

De vraag over hoe je kamille moet zaaien is eigenlijk heel simpel. Leg de zaden breedwerpig met een ruimte van zo'n 25cm tussen de zaden en bedekken is niet nodig (maar kan wel, maar dan heel licht), maar maak de zaden in de eerste instantie wel goed vochtig. Daarna kan het groeien beginnen! Voorzaaien is natuurlijk ook mogelijk. Lig bijvoorbeeld 3 zaadjes per kweekpotje, maak de zaden vochtig en verplaats het plantje later naar de volle grond als deze stevig genoeg is. Houdt bij het ontkiemen wel een temperatuur van zo'n 15° tot 20° graden aan.

Waar kamille zaaien

Kamille kun je eigenlijk overal zaaien, maar de plant gedijt het beste op een zonnige plaats. 

Kamille zaden

kamille zaden zijn wel hele kleine zaadjes met aan de onderzijde een bolletje en zo aflopend tot een puntje. We zouden bijna zeggen een platte bloembol, alleen dan heel klein. De zaden zijn lang houdbaar en bruikbaar.

In onze webshop hebben we eigenlijk 2 soorten 'gewone' kamille zaden;

  1. Biologische kamille zaden
  2. Gewone kamille zaden

Kamille zaden bestellen >

Kamille stekken

Kamille stekken word niet geadviseerd, met name niet omdat kamille zichzelf vermeerderd en als je het niet tegenhoudt je in de loop van de tijd iedere keer weer meer kamille planten zult zien opkomen.

Kamille invriezen of drogen

Kamille is wel in te vriezen, maar persoonlijk zouden we dit zeker niet doen. Het resultaat is dat de smaak bijna in zijn geheel verloren is gegaan. Daarom is drogen een stuk aantrekkelijker en natuurlijk met het behoud van geur en zijn werking.

Is kamille gezond?

Kamille is een echt kruidenmiddel. Het zou diverse soorten kwalen kunnen verhelpen maar..:

  • Het werkt licht ontstekingsremmend en ontsmettend. Het heeft ook een licht ontspannend effect op maag en darmen.
  • Het wordt veelal gebruikt bij maag- en darmklachten, keelpijn, hoest, verkoudheid, nervositeit, mondinfecties en huidklachten. Zoals ontstoken of slecht genezende wonden, luiereczeem en sommige kleine huidinfecties.
  • Helaas is de werking is niet goed aangetoond. Bij sommige mensen werkt het jammer genoeg niet.

Kruiden kweken

Kruiden kweken is een gezonde bezigheid. Naast dat u er actief mee bezig bent is het ook heerlijk om altijd verse kruiden tot je beschikking te hebben. Bijna alle kruiden hebben een medicinale werking of kunnen bepaalde activiteiten in het lichaam bevorderen. In de webwinkel van Dutch Garden Seeds hebben we meer dan 40 verschillende soorten kruiden zaden. Hiervan zijn er een 15-tal Biologische kruiden zaden. 

Kamille zaden bestellen >