Citroenmelisse Planten en Zaaien

Citroenmelisse planten in de eigen tuin is natuurlijk heerlijk om je eigen verse citroenmelisse thee te drinken van zojuist vers afgeknipte stengels van de citroenmelisse plant. Citroenmelisse zaaien met verse zaden is bovendien extra leuk, als je je eigen citroenmelisse kan kweken.

Citroenmelisse in de moestuin

Citroenmelisse kan eigenlijk groeien in iedere tuin. Als je de plant zijn gang laat gaan, kun je het risico lopen dat je hele tuin na verloop van tijd helemaal vol met citroenmelisse planten staat. Daarom is het raadzaam om na verloop van tijd de citroenmelisse in potten te zetten of nauwlettend in de gaten houden dat het niet de hele tuin overwoekerd. 

Wanneer citroenmelisse zaaien

Vanaf begin april kun je met de citroenmelisse zaden binnenshuis of in de kas aan de slag gaan. Maar het is ook mogelijk om vanaf midden mei de zaden direct in de volle grond te zaaien. Let wel op dat de zaden hele langzame inkiemers zijn. Kortom het kan wel 2 tot 3 weken duren voordat de eerste groei zichtbaar is. Houdt de aarde wel vochtig gedurende deze periode. (niet kletsnat).

Citroenmelisse stekken

Als de citroenmelisse plant er gezond en sterk uit ziet, kun je de citroenmelisse gaan stekken. Het beste is om stukken van de plant af te 'scheuren' en deze opnieuw uit te planten. Na verloop van tijd zullen de plantjes zichzelf ook weer meer op zijn gemak gaan voelen en zelf weer gaan groeien.

Citroenmelisse zaden in pot

Vanaf maart kun je al beginnen met het zaaien van de citroenmelisse zaden in een pot of in kweekpotjes om deze later te verplaatsen naar de volle grond.  Zorg ervoor dat de potjes op een zonnige warme plek staan. Strooi de zaden op de aarde en maak deze vochtig. Eventueel bedekken met een heel klein laagje aarde, echter is dit niet noodzakelijk.

Citroenmelisse zaden kopen >

Citroenmelisse drogen

Het is wel mogelijk om citroenmelisse te drogen echter zal de heerlijke geur en smaak verdwijnen. Doordat de plant zo kwetsbaar is, bestaat de kans snel dat de plant zwart wordt. 

Citroenmelisse gezond

Citroenmelisse zou gezond zijn voor diverse 'kwalen'. Zo zou het goed zijn voor o.a.:

  1. Ontspanning (het zou nervositeit verzachten),
  2. De nachtrust verbeteren
  3. De ontlasting bevorderen
  4. Verschillende soorten maagkrampen, darmkrampen en menstruatiekrampen verminderen
  5. Het zou ook nog de Milt helpen om het lichaam te zuiveren tegen beginnende bacteriën. 

Thee kruiden kweken

Veelal wordt munt gebruikt als theekruid, maar ook bijv. rozenblaadjes, brandnetel en bramenbladeren kun je gedroogd gebruiken voor thee. Als advies word vaak 50% kruid en 50% thee aangegeven voor de verdeling. Citroenmelisse wordt vaak vers in de thee gedaan omdat deze dan nog de lekkerste smaak en geur heeft.

Citroenmelisse zaden

In de webshop van Dutch Garden Seeds hebben we de gewone citroenmelisse zaden en ook de biologische citroenmelisse zaden. Beide soorten zitten ook in de verschillende biologische kruidenzaden pakketten en in het gewone kruiden zaden pakket.

Kruidenzaden

Kruiden kweken is een gezonde bezigheid. Naast dat u er actief mee bezig bent is het ook heerlijk om altijd verse kruiden tot je beschikking te hebben. Bijna alle kruiden hebben een medicinale werking of kunnen bepaalde activiteiten in het lichaam bevorderen. In de webwinkel van Dutch Garden Seeds hebben we meer dan 40 verschillende soorten kruiden. Hiervan zijn er een 15-tal Biologische kruiden zaden. 

Citroenmelisse zaden kopen >