Bonenkruid Zaden 'eenjarige'

01035
2,29 incl btw
+

Omschrijving

Met de  bonenkruid zaden  kweek je een alledaagse plant die van oorsprong vooral rondom de Zwarte Zee en de Middellandse-... Lees meer

Met de bonenkruid zaden kweek je een alledaagse plant die van oorsprong vooral rondom de Zwarte Zee en de Middellandse- Zee voorkomt, mede doordat de bonenkruid zaden vocht en warmte nodig hebben om te groeien.  Dit keukenkruid was ten tijde van de Romeinen een zeer populair en veel gebruikt kruid.

Er bestaan twee soorten bonenkruid. De eerste is de Satureja Hortensis, een éénjarige bonenkruidsoort, met fijne, lange,  smalle blaadjes, welke een naar peper neigende smaak hebben en aromatisch geuren. De tweede is de Satureja Montana, een meerjarige bonenkruidvariant met een sterker aroma en donkerder blad. Bonenkruid behoort tot dezelfde familie als tijm en rozemarijn en is tevens een neef van de basilicum die ook tot de familie van de lipbloemigen behoort. Deze zaden zijn die van de éénjarige variant.

Bonenkruid in de keuken

Bonenkruid is een geliefde plant voor bijen, maar ook in onze keuken wordt er veel gebruik van gemaakt. Het kruid kan vers of gedroogd worden gebruikt. Ragouts, varkensvlees, kalfsvlees, konijn en kalkoen smaken lekkerder met bonenkruid. En natuurlijk mag het niet ontbreken bij boontjes. Niet alleen vanwege de smaak, ook omdat het een positieve werking heeft op de spijsvertering. Bonen kunnen wel eens zorgen voor nare, geurige gevolgen. Bonenkruid voorkomt winderigheid en daaropvolgende geurtjes. Bonenkruid kan worden meegekookt. De gerechten krijgen een licht pikante smaak en hebben geen zout en peper meer nodig.

Biologisch:
Inhoud:
2gram
Merk:
Buzzy Seeds
Zaden:
±3000

Zaai instructies

Beide soorten bloeien van juni tot september. De plant houdt van lichte doorlaatbare, tamelijk rijke, kalkhoudende grond. Bonenkruid komt het best tot zijn recht op zonnige plaatsen, in de schaduw geeft hij minder aroma. Een voordeel van het planten van bonenkruid in de nabijheid van tuinbonen, is dat bonenkruid deze groenten een betere smaak geeft en ze behoedt van vijand nummer één: de zwarte bonenluis. Eenjarig bonenkruid kan vanaf april-mei worden gezaaid in huis. Wanneer de kans op vorst is geweken, kan de kruid in de tuin op een afstand van 20cm worden uitgepland in volle grond. Het plantje sterft af bij het intreden van de eerste nachtvorst. Het kan ook direct worden gezaaid in open lucht (15 tot einde mei) om ze nadien uit te dunnen of te verplanten.
Meerjarige bonenkruid kan worden gezaaid vanaf april en daarna verplanten in de zomer. De afstand bij het uitplanten is ongeveer 20 à 30 cm. Het liefst op een zonnige, humusrijke en voedzame plaats. Het plantje kan moeiteloos overwinteren mits enige beschutting bij strenge vorst. Regelmatig insnoeien is bevorderlijk voor de frisheid van de plant. Bonenkruid kan men ook drogen of invriezen, wat de smaak weinig of niet beïnvloedt. Het beste tijdstip voor deze behandeling (drogen, invriezen) is voor of tijdens de bloeiperiode.