Citroenmelisse

01050
2,29 incl btw
+

Omschrijving

Citroenmelisse (Melissa officinalis) is afkomstig uit Zuid-Europa. In Sardinië en Corsica groeit het in de vrije natuur.... Lees meer

Citroenmelisse (Melissa officinalis) is afkomstig uit Zuid-Europa. In Sardinië en Corsica groeit het in de vrije natuur. De Grieken kennen cintroenmelisse al 2000 jaar. Ze gebruikten het niet alleen als keukenkruid, maar ook als medicinale plant. Via de Romeinen en de Arabieren kwam dit plantje naar onze streken. Rond 1611 na Chr. maakten de Parijse Karmelietessenzusters het vermaarde ‘Eau de Melisse des Carmes’ -waarin citroenmelisse één van de ingrediënten was - dat in vorige eeuwen in geen enkele huisapotheek ontbrak omwille van de geneeskrachtige werking. De Middeleeuwse Zwitserse kruidendokter Paracelsius noemde citroenmelisse levenselixir omwille van de levenverlengende eigenschap die men eraan toeschreef. Citroenmelisse is een doorlevende, kruidachtige plant die ’s winters ondergronds verder leeft via wortelstokken. De witte bloemen in kransen verraden dat de plant tot de Lipbloemigen behoort. Het kruid wordt 50 à 80 cm hoog en geeft een citroengeur af, minder sterk dan citroenkruid, waarmee het soms wel eens wordt verward.

 

Citroenmelisse is gezond

Citroenmelisse is een prima hulpmiddel bij allerlei vervelende kwaaltjes. Enkele druppels Eau de Carmes op een klontje suiker kan hoofdpijn, buikkrampen of een moeilijke spijsvertering verlichten. Bij aromatherapie wordt het kruid aangewend als hulpmiddel bij depressies, slapeloosheid en hartkloppingen. Vers blad toevoegen aan het badwater werkt ontspannend en kalmerend. Een kopje verse thee voor het slapengaan werkt ontspannen en komt de nachtrust ten goede. Bij insectenbeten en zweren kunnen verse bladeren helpen. Bij te hoge concentraties moet men wel opletten voor allergische reacties. De extracten worden ook gebruikt in anti-mugmiddelen en ze verdrijven motten.
 
 

Biologisch:
Inhoud:
0,50gram
Merk:
Buzzy Seeds
Zaden:
±900

Zaai instructies

Citroenmelisse is gemakkelijk te kweken en stelt weinig eisen wat grond- en standplaats betreft. Citroenmelisse voelt zich het best thuis op voedzame- en vochtige grond. Ook een zonnig plaats (niet te fel, liefst vanaf de vroege namiddag met een beetje schaduw) valt in de smaak. Planten in de zon geven meer aroma af, oudere planten verliezen dit laatste en geven ook minder smaak aan onze gerechten. Ook in potten op het terras groeit het keukenkruid uitstekend. Het plantje is zeer gemakkelijk te vermeerderen door zaaien in de lente. Het kiemt wel traag. Het zaait zichzelf uit en is dan ook regelmatig op een andere plaats in onze tuin terug te vinden. Planten scheuren in de lente is de eenvoudigste vermeerderingswijze. Stengelstekken in het voorjaar of het najaar is ook een manier van vermeerderen. Dit sterke keukenkruid kan wel eens geplaagd door het zuringhaantje. Dit kopergroenblauwe kevertje op zich worden is niet erg, maar vooral de larven kunnen de plant schade toebrengen. De kevers vangen is de enige oplossing.