Lavas of Maggikruid Zaden

01130
2,29 incl btw
+

Omschrijving

Lavas of ook wel maggikruid genoemd, komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa. Dutch Garden Seeds verkoopt de Lavas of... Lees meer

Lavas of ook wel maggikruid genoemd, komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa. Dutch Garden Seeds verkoopt de Lavas of Maggikruid zaden van buzzy seeds.

Lavas of Maggikruid in de keuken

Lavas is een bekend kruid in de keuken. Zowel de wortel, stengel, blad als de zaden ervan kunnen worden gebruikt. Verse bladeren geven een pittige smaak aan soep, saus, roereieren, spinazie, wortelen en aardappelen. Ook fijn versnippert geeft het aan salades een fijne aromatische en pittige smaak. Ook bij runds- en lamsvlees is lavas een smaakmaker. Bladeren kunnen meekoken zonder smaakverlies. Vanwege de sterke aroma, kan lavas beter met mate worden gebruikt.

Lavas of Maggikruid is gezond!

Lavas is een zoutvervanger in gerechten en dus de oplossing voor mensen die een zoutloos dieet volgen. Daarnaast kan lavas helpen andere klachten te verlichten. De naam zegt het al, Levare, wat is afgeleid van de geslachtsnaam Levisticum, betekent vrijvertaald verlichten. De lavas werkt inderdaad verlichtend bij ongemak, veroorzaakt door een slechte spijsvertering. Thee van de fijngesneden en gedroogde wortels helpt tegen waterzucht en gezwollen voeten. Ook bij klachten aan de urinewegen kan lavas verlichtend en genezend werken. Het verhoogt de urineafdrijving. Tot slot kan een afkooksel van bladeren dienen als natuurlijk deodorant in het badwater om ongewenste geuren te verdrijven en de huid te zuiveren.

Biologisch:
Inhoud:
1,5gram
Merk:
Buzzy Seeds
Zaden:
±450

Zaai instructies

Lavas groeit het liefst op zowel zonnige- als halfschaduwrijke plaatsen. De bodem moet  humusrijk en vooral goed doorlaatbaar zijn. De plant kan best om de acht jaar worden verplant. 
Gezien de grote hoogte is het raadzaam de lavas achterin de kruidentuin te planten. Zaaien kan het best in de lente (maart-april) in een serre of buiten op een beschutte plaats. Zorg er steeds voor dat tijdens de kieming de zaaigrond vochtig blijft. Dit kan door er geperforeerde plastiekfolie of glas boven te leggen totdat de zaden gekiemd zijn, wat drie weken kan duren. Wie geen tuin heeft, kan lavas in een pot op het terras of op het balkon kweken. Echter er wel op letten dat de pot breed genoeg is (ongeveer 24 diameter). Weliswaar wordt de plant dan niet zo hoog als in de volle grond, maar de smaak is gelijk. Lavas kan worden vermeerderd door zowel de plant te zaaien als te scheuren. Van ziekten of insecten heeft de plant weinig last.