Rozemarijn

01185
2,29 incl btw
+

Omschrijving

Rozemarijn is een vaste plant, eigenlijk zelfs een heestertje. De plant stamt uit de landen rond de MiddellandseZee,... Lees meer

Rozemarijn is een vaste plant, eigenlijk zelfs een heestertje. De plant stamt uit de landen rond de MiddellandseZee, maar bloeit ook in een gematigd klimaat. Aangeraden word om de rozemarijnzaden op een kalkrijke grond en een zonnige, beschutte standplaats geven de beste resultaten.

In 1 zakje rozemarijnzaden zitten ongeveer 120 zaden.

Rozemarijn in de keuken

De stengels en blaadjes worden zowel vers als gedroogd gebruikt bij vlees- en visgerechten, met name is de combinatie met lamsvlees zeer gekend. Ook wordt het gebruikt voor bonen, bouillons, soepen en stoofschotels. Rozemarijn moet met mate worden gebruikt, want de smaak is nogal overheersend. Fijn gewreven rozemarijn is een heerlijke smaakmaker bij het barbecueën. Van bloeiende topjes kan ook thee worden gemaakt. De thee geeft een kalmerende werking en helpt tegen vermoeidheid.

De blaadjes enjonge scheuten laten zich goed drogen en moeten in een goed afsluitbare pot worden bewaard.
 

Biologisch:
Inhoud:
0,15gram
Merk:
Buzzy Seeds
Zaden:
±120

Zaai instructies

Rozemarijn is vorstgevoelig en moet dus tijdig worden beschermd. Aangeraden word om de rozemarijn zaden op een kalkrijke grond en een zonnige, beschutte standplaats geven de beste resultaten. Op kalkgrond blijft de rozemarijn wel iets kleiner maar geeft meer geur af. Het is een langzame, groenblijvende groeier. Oude planten mogen niet te sterk worden teruggesnoeid. De beste zaaitijd is in maart - april in een zaaibakje onder glas of eind april - juni buiten op een zaaibed. De ontkieming kan onregelmatig zijn. Dek het zaaibakje af met huishoudfolie en plaats het op een lichte, warme plaats. Als er na 5-6 weken groene scheutjes verschijnen moet de folie worden verwijderd. Een keer verspenen en vervolgens buiten of in een flinke pot uitplanten. Plantafstand in de tuin is 30 x 30 cm. 's Winters tegen de vorst beschermen of (als kamerplant) binnenshuis laten overwinteren.