Salie

01190
2,29 incl btw
+

Omschrijving

Salie (Salvia officinalis) is de koningin onder de geneeskrachtige planten. De salie kruiden zaden van buzzy seeds... Lees meer

Salie (Salvia officinalis) is de koningin onder de geneeskrachtige planten. De salie kruiden zaden van buzzy seeds zijn verekerd van een goede kiemkracht. De Latijnse werkwoordsvorm voor salie is salvare en betekent genezen, helen of zelfs redden. Eeuwenlang werd salie als een wonderplant beschouwd.

 

Salie kruiden in de keuken

Tegenwoordig wordt het veel in de keuken gebruikt. Zowel bij vis- als vlees-gerechten, mits met mate en met zo weinig mogelijk andere kruiden combineren. Kruidenazijn en kruidenolie vragen ook om salie. De combinatie met varkens- en kalfsvlees is eveneens zeer smakelijk. Ook maken we gebruik van de helende werking van salie. Het wordt vaak gebruikt als mondspoelmiddel, omdat het kruid ontsmettend werkt (ontstoken tandvlees e.d.). Lauwe saliethee, gebruikt als gorgelmiddel, werkt genezend bij keelpijn en ontstoken amandelen. Ook als slaapmutsje is deze thee ideaal. Salie mag niet worden gedronken tijdens de zwangerschap.

Biologisch:
Inhoud:
1gram
Merk:
Buzzy Seeds
Zaden:
±130

Zaai instructies

Salie kan het beste worden gezaaid op een zonnige, liefst beschut plaatsje in de tuin. De grond moet kalkrijk en goed gedraineerd zijn. Kortom, in voedzame, droge grond staat salie zeker op zijn plaats. Ook in een vaste planten mixed border komt salie goed tot zijn recht, dit dankzij de groengrijze kleur van de plant met daarbovenop in de zomer nog de mooie paarsblauwe bloemen. Salie is ook gemakkelijk te kweken in potten op het terras. Zaaien kan in maart onder glas. Verspenen in potjes en eind mei uitplanten in open lucht. Zaaien is wel de minst gebruikte wijze om nieuwe plantjes te verkrijgen. Stekken daarentegen is veel geliefder en efficiënter. Met kruidachtige kopstekken te nemen in de maand september, onder dubbel glas of plastiekfolie, lukt dit. Aan het eind van de lente kunnen de stekken worden uitgeplant op een afstand van 50 cm. Salie is weinig onderhevig aan ziekten of insecten en daardoor een gemakkelijk te telen plant.