Zuring

01250
2,29 incl btw
+

Omschrijving

  Zuring is een inheems kruid en komt voor in grote delen van Europa, Azië en Noord-Amerika. Vooral op rijke,... Lees meer

 

Zuring is een inheems kruid en komt voor in grote delen van Europa, Azië en Noord-Amerika. Vooral op rijke, kleiige en zure gronden komen veel verschillende soorten zuring voor. Dutch Garden Seeds verkoopt zuringzaden van het merk Buzzy Seeds.

Zuring in de keuken

Zuring is een uitstekend keukenkruid. Vers, jong blad kan verwerkt worden in sauzen, soepen, roomkaas en eiergerechten. Bij gebruik in bijvoorbeeld een dressing voor salades hoeft er minder azijn of citroensap te worden gebruikt. Het blad van de zuring is immers al zuur genoeg. Zuring combineert voortreffelijk met kip en varkensvlees. Ook kan het gegeten worden als groente. Kook hiervoor de blaadjes net als spinazie, maar giet het water tussentijds eenmaal af en vul met schoon water aan. Dit om de zure smaak te temperen.

Gezondheid en Zuring

Zuring bevat onder andere vitamine C. Van zuring wordt beweerd dat het een geneeskrachtige werking heeft. Het zou bloedzuiverend werken en een positieve werking hebben op de blaasfunctie. Daarnaast bevordert het de aanmaak van rode bloedcellen. Ook huidaandoeningen, zoals acné, zouden te behandelen zijn door een kompres van het kruid te maken.

Omdat zuring een vrij hoog gehalte oxaalzuur bevat, wordt geadviseerd er niet te veel of te vaak van te eten.

Biologisch:
Inhoud:
2gram
Merk:
Buzzy Seeds
Zaden:
±2000

Zaai instructies

Zuring gedijt het beste in een zure, vochthoudende grond en een standplaats in de volle zon of halfschaduw. Zet de planten ongeveer 30 cm uit elkaar. Het kruid zaait gemakkelijk uit doordat het snel zaden vormt. Om dit te voorkomen is het belangrijk de bloemen op tijd te verwijderen. Bijkomend voordeel is dat alle energie van de plant zich richt op het produceren van bladeren. Mocht de plant zich toch hebben uitgezaaid dan kan het strooien van kalk helpen voorkomen dat er te veel zuring in de tuin gaat groeien. In warme zomers zal zuring in de loop van het groeiseizoen steeds meer bittere bladeren leveren. Zodra het buiten niet meer warm is, zal de smaak van het gewas snel weer verbeteren.