Bieslook zaaien

Bieslook zaaien is ook een fijne bezigheid. Met name met het gewenste resultaat over een paar maanden in gedachten.

Bieslook in de moestuin

Bieslook kan in iedere tuin of moestuin gezaaid of geplant worden. Bieslook groeit ook goed in een pot, maar houd hierbij wel rekening dat je na een maand of 2 wat voeding moet toevoegen. Het mooie van de bieslook is dat je dit in vele gerechten kunt eten. Bieslook is tevens winterhard, dus na de winter komt de plant meestal weer op en kun je genieten van heerlijke verse bieslook uit de eigen tuin! 

Wanneer bieslook zaaien

Bieslook kun je al zaaien in het vroege voorjaar. Bieslook zaden kiemen namelijk met gemak in koude temperaturen. Het kiemen van de zaden duurt wel wat lang, maar het resultaat zal er dan ook zijn na verloop van tijd. Aan het einde van het eerste jaar kun je de bieslook al gewoon eten of gebruiken in verschillende gerechten. De bieslook plant zal in de loop van de jaren iets groter worden waardoor u meer gebruik kunt maken van de bieslook. 

Hoe bieslook zaaien

Je kunt bieslook in potjes zaaien, maar wel met daarin bijv. zaai en stekgrond of potgrond dat heel luchtig is. De bieslook zaden kun je het beste een halve centimeter van elkaar houden en vervolgens met een laagje aarde bedekken van ook zo'n halve centimeter. Houd de aarde goed vochtig. Na een aantal weken zullen de eerste stekeltjes van de bieslook zichtbaar worden. Direct in de volle grond is natuurlijk ook mogelijk, maar houdt er dan wel rekening mee dat je deze direct op de juiste plek zet.

Waar bieslook zaaien

De bieslook kun je het best zaaien op een plaats waar het half schaduw en half zon is. De combinatie is het beste. Niet in de volle zon in ieder geval. Je kunt ze ook makkelijk in een potje kweken. Als je binnenshuis begint, kan het zijn dat de zaden niet ontkiemen omdat het te warm is, dan kun je vanaf midden/eind februari ook de potjes voor een paar weken buiten zetten. Zorg wel dat de aarde vochtig blijft. Bieslook kun je ook direct in de volle grond zaaien. 

Bieslook zaden

Om het beste resultaat te halen uit de bieslook zaden, is het advies om verse zaden te gebruiken. De kiemkracht van de bieslook zaden gaat snel achteruit, daarom is het belangrijk om verse zaden te gebruiken. De bieslook zaden zijn klein en zwart van kleur.

Bieslook zaden bestellen >

Bieslook stekken

Bieslook kun je ook makkelijk stekken. Je kunt iedere keer als je de volwasse plant in tweeen of in vieren 'scheurt' de bieslook plant weer opnieuw laten groeien en er een volwassen plant van maken. Dit loont zeker de moeite. Bedenk dat de kosten van een bieslookplant in het tuincentrum sneller omhoog zijn gegaan dan dat de plant aan het groeien is geweest. 

Bieslook invriezen

Bieslook kun je na het oogsten direct eten. Even schoonmaken met wat water en direct in bijvoorbeeld de soep of bij een sneetje brood met kaas. Na het oogsten kun je de bieslook ook nog 2 dagen in de koelkast bewaren, mits je de bieslook wikkelt in een vochtig stuk keukenpapier. Je kunt de bieslook ook 12 maanden bewaren in een vriezer op minimaal -18 graden en als de bieslook in een goed afgesloten plastic zakje zit.

Bieslook drogen

Er zijn minimaal 3 manieren om de bieslook te drogen.

  1.  In een oven: Was de bieslook en knip vervolgens de bieslook in kleine stukjes en leg deze op de schone bakplaat. Zet de oven op 40°. Laat deze vervolgens 1 á 2uur aan staan met daarin de bieslook. Kijk regelmatig of de bieslook niet verbrand. Nadat de bieslook knisperend is geworden, kun je deze laten afkoelen en vervolgens in een luchtdichte glazen pot stoppen. Let op! na ongeveer een half jaar zal de smaak van bieslook iets afnemen. 
  2. In een voedseldroger: eigenlijk dezelfde beschrijving als hierboven, alleen dan iets minder lang. Rond 1 á 1,5 uur. 
  3. Bieslook drogen door deze op te hangen: Bieslook wassen en vervolgens bundelen. De bundeltjes kun je op zijn kop in een papieren zak stoppen en op hangen. In de zak wat kleine sneetjes maken voor de doorstroming van de lucht. Laat de papieren zak met daarin de bieslook ongeveer 2 weken hangen en controleer dan of de bieslook droog is om in een pot te stoppen. 

Kruiden kweken

Kruiden kweken is een gezonde bezigheid. Naast dat u er actief mee bezig bent is het ook heerlijk om altijd verse kruiden tot je beschikking te hebben. Bijna alle kruiden hebben een medicinale werking of kunnen bepaalde activiteiten in het lichaam bevorderen. In de webwinkel van Dutch Garden Seeds hebben we meer dan 40 verschillende soorten kruiden. Hiervan zijn er een 15-tal Biologische kruiden zaden. 

Bieslook zaden bestellen >