Lavas of Maggiekruid kweken

Lavas, ook wel maggiplant genoemd, is gemakkelijk zelf te telen. Houdt er rekening mee dat de plant erg groot kan worden. Het is een redelijk winterharde plant die in het najaar afsterft om in het voorjaar, mits de plant de kou heeft overleefd, opnieuw uitloopt.

Er bestaan twee soorten lavas; de gewone en de zeelavas. Deze laatste heeft een minder sterke smaak en blijft kleiner en wordt veel minder vaak verbouwd.

Zaaien van lavas zaden

De beste zaaitijd is het vroege voorjaar, dus maart en april. Later kan wel, maar lavas is een trage kiemer. Houdt bij de plek rekening met het feit dat de plant erg groot wordt. Lavas houdt van een vochtige, humusrijke bodem. Voor het uitzaaien kan de bodem worden voorbereid door er bijvoorbeeld compost in te verwerken. Ook kan lavas binnen worden voorgezaaid, waarna de plantjes vanaf eind april naar buiten kunnen.

Lavas of maggikruid zaden kopen >

Standplaats en bodem van lavas

Lavas houdt van een zonnige plek in de tuin, maar ook halfschaduw is geen probleem. De bodem moet humusrijk, luchtig en licht vochtig zijn. Eventueel kan aan de bodem compost worden toegevoegd.

Verzorging van lavas

Omdat lavas met water gevulde, holle stengels vormt heeft de plant relatief veel water nodig. Regelmatig watergeven is dus belangrijk. Daarnaast heeft lavas veel voedingsstoffen nodig, en dan met name stikstof. Regelmatig compost toevoegen of bijmesten is van belang om de plant goed te laten groeien.

Wanneer en hoe kun je lavas oogsten?

Zowel de stengels als de bladeren van de lavas kunnen worden geoogst. Dit doe je door ze af te snijden of knippen. Oogsten kan gedurende het hele groeiseizoen, mits de plant groot genoeg is en er nog een deel blijft staan, zodat de plant verder kan groeien. Om de plant een goede start te geven kan in het eerste jaar beter niet te veel worden afgesneden.

Hoe en hoe lang kun je geoogste lavas bewaren?

De vers geoogste blaadjes en stengels, verpakt in vershoudfolie, zijn enkele dagen houdbaar in de groentelade van de koelkast. Lavas kan worden ingevroren en is dan ongeveer een half jaar houdbaar. Daarnaast kunnen de blaadjes en stengels worden gedroogd. Goed afgesloten is het dan lang houdbaar.

Is lavas gezond?

Lavas is gezond en bevat verschillende vitamines (C, K), mineralen (ijzer, mangaan) en antioxidanten. Het kan ook gebruikt worden als vervanger van zout. Daarnaast worden er geneeskrachtige eigenschappen aan toegeschreven. Het zou de spijsvertering ondersteunen en een ontsmettende werking hebben op onder andere de urinewegen.

Lavas zaden in ons assortiment

In ons assortiment hebben we meerder soorten lavas, waaronder een biologische variant.

Tips voor het kweken van lavas

  • Heb je geen (grote) tuin en wil je toch lavas verbouwen? Lavas kan ook in grote potten worden geteeld.
  • Plaats de plant achter in de tuin, zodat andere (kruiden)planten niet in de schaduw van de plant komen te staan.

Lavas of maggikruid zaden kopen >