Lavendel stekken

Lavendel is een plant die je vaak doet denken aan het buitenland. De prachtig mooie lavendel velden in bijvoorbeeld het midden en zuiden van Frankrijk. De schitterende paarse plant die misschien wel in iedere tuin het naar zijn zin kan hebben. 

Lavendel in de moestuin

Lavendel is natuurlijk is van harte welkom in de moestuin. Met name voor de bijen die de plant aantrekt. Dit is natuurlijk van belang voor de verstuiving en om de biodiversiteit in de tuin in stand te houden. 

Wanneer Lavendel zaaien

Lavendel kun je vanaf eind februari tot april voorzaaien. Houd er rekening mee dat het wel tot 4 weken kan duren voordat de eerste vormen van groei te zien zijn. Het is verstandig om de planten was na ijsheiligen in de volle grond te zetten. 

Waar en hoe Lavendel zaaien

Lavendel kun je zaaien in potjes met gewone, goed doorlatende grond. Bij kamertemperatuur en de aarde goed vochtig houden. Pas na een week of 4 á 5 zullen de eerste plantjes zichtbaar zijn. De lavendel zaden heel licht toedekken met een laagje aarde.

Waar Lavendel planten

Lavendel houdt van zon, een 'arme' grond, maar wel kalkrijk en de grond moet goed vocht doorlatend zijn. De plant zal dan groeien en jaren in de tuin mee gaan. Het beste zaai je de planten in het najaar om in het nieuwe jaar weer krachtig op te komen. Alleen bij het planten de plant wat water geven, daarna is dat niet meer nodig. De lavendel plant houd eigenlijk niet zo van water.

Lavendel zaden

Lavendel zaden zijn klein en donker zwart van kleur.

In onze webshop hebben we eigenlijk 2 soorten Lavendel zaden;

  1. Biologische Lavendel zaden
  2. Gewone Lavendel zaden

Lavendel zaden bestellen >

Lavendel stekken

Lavendel stekken is eigenlijk heel simpel. Knip een stekje van zo'n 5 tot 10 centimeter van de plant en haal de top eruit. Verwijder de onderste blaadjes zodat je een steeltje krijgt. Snij vervolgens het steeltje schuin af. Steek de stekjes in de grond tot aan het blad. Geef deze wat water en heb vervolgens geduld. Het beste moment om dit te doen is tussen juli en september. Dan heeft de plant namelijk voldoende tijd om wortelvorming te krijgen. Deze fase duurt ongeveer 2 maanden, dus iets eerder beginnen is ook geen probleem. Zorg wel dat de stekjes vochtig blijven. Dit kun je doen duur de pot of bak waarin je de lavendel stekt, af te dekken met een plastic zak. Na verloop van tijd deze zak licht openen zodat er wat geventileerd word. Als de stekken groot genoeg zijn, kun je deze verplaatsen in een grotere pot of in de volle grond als de temperatuur dat toelaat. Na midden mei zeg maar.

Lavendel drogen

Lavendel drogen is ook best simpel. Knip de stengels van de plant af en leg deze in de zon te drogen. Na 1 dag zijn de bloempjes makkelijk van de stengels af te halen. Deze mooie en heerlijk ruikende paarse bloempjes kun je in een zakje stoppen en in bijvoorbeeld de wc neerzetten. Dan ruikt de wc gedurende een langere periode heerlijk naar de lavendel.

Kruiden kweken

Kruiden kweken is een gezonde bezigheid. Naast dat u er actief mee bezig bent is het ook heerlijk om altijd verse kruiden tot je beschikking te hebben. Bijna alle kruiden hebben een medicinale werking of kunnen bepaalde activiteiten in het lichaam bevorderen. In de webwinkel van Dutch Garden Seeds hebben we meer dan 40 verschillende soorten kruiden. Hiervan zijn er een 15-tal Biologische kruiden zaden. 

Lavendel zaden bestellen >