Munt Zaaien en Kweken

Zelf munt kweken is niet moeilijk. Het is een vaste plant die in de winter afsterft. Er zijn veel verschillende soorten munt, die allemaal een iets andere geur en smaak hebben. Het is een sterke plant die flink kan woekeren doordat er veel worteluitlopers worden gevormd. De plant bloeit van juni tot september met mooie wit/paarse bloemetjes. Munt wordt, behalve voor gebruik in de keuken, ook verbouwd om schadelijke insecten te weren en het trekt juist bijen, hommels en vlinders aan.

Zaaien van munt

Munt kan zowel voorgezaaid als direct in de tuin gezaaid worden. Voorzaaien kan vanaf maart waarna de plantjes vanaf eind april en mei buiten kunnen worden uitgeplant. Laat de plantjes wel eerst afharden. Direct op de gewenste plek zaaien kan in april en mei. Omdat munt een lichtkiemer is moeten de zaden met een dun laagje aarde worden bedekt of druk ze er alleen in.

Munt zaden kopen >

Standplaats en bodem van munt

Munt staat het liefst op een zonnige plek in de tuin, maar ook in de halfschaduw doet de plant het goed. De bodem moet vochtig en voedzaam zijn. Voor het zaaien kan er eerst compost aan de bodem worden toegevoegd. Houdt een plantafstand van ongeveer 15 x 40 cm aan.

Verzorging van munt

De plant heeft, vooral in droge periodes, veel water nodig. In principe heeft munt niet veel voeding nodig, maar omdat hij lang op dezelfde plek kan blijven staan is het zeker belangrijk om af en toe te bemesten. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld meststof voor kruiden.

Wanneer kun je munt oogsten?

In principe kan er geoogst worden zodra de plantjes groot genoeg zijn. Dit is vaak van juni tot november, afhankelijk van het weer. Takjes met blaadjes kunnen afgeknipt worden. Laat wel voldoende takjes aan de plant staan zodat hij weer kan uitlopen.

Hoe en hoe lang kun je geoogste munt bewaren?

Munt kan enkele dagen in de koelkast worden bewaard. Door ze in vochtig keukenpapier te wikkelen blijft het wat langer vers. Munt kan vers worden ingevroren en is dan ongeveer een jaar houdbaar. Verder kan munt ook worden gedroogd. Dit kan door de munt in bosjes op te hangen op een luchtige, warme plek, maar ook in een droogautomaat of oven.

Is munt gezond?

Munt bevat veel vitamine C en E en fosfor en calcium. Daarnaast bevat het veel antioxidanten. Van munt wordt gezegd dat het de spijsvertering bevorderd, menstruatiepijn kan verlichten, een ontstekingsremmende werking heeft en kan helpen om stress te verminderen. Daarnaast kan munt helpen bij verkoudheidsklachten en zorgt het voor een frisse adem.

Muntzaden in ons assortiment

We hebben verschillende soorten muntzaden in ons assortiment, zoals kruizemunt en pepermunt. Daarnaast hebben we ook een kruidenzaden pakket met, naast andere kruidenzaden, ook muntzaden .

Tips voor het kweken van munt

Munt laat zich gemakkelijk vermeerderen door stekjes te scheuren van de plant. Deze stekjes kunnen gewoon weer in de tuin of potje worden geplant. Maar let op: Het kan ook gaan woekeren.

Munt zaden kopen >