Peterselie kweken en zaaien

Peterselie in de moestuin

Het is altijd handig om zelf peterselie in de tuin of moestuin te hebben. Natuurlijk is het ook makkelijk binnenshuis te kweken in potten. Het voordeel is dat je bijna het hele jaar rond verse kruiden in huis hebt die je kunt gebruiken in verschillende gerechten, waaronder bijv. lekker tomatensoep of groentesoep. Hoe en waar je het beste met peterselie zaden aan de slag kunt gaan, zullen we hieronder proberen uit te leggen.

Wanneer peterselie zaaien

Peterselie kun je doorgaans altijd zaaien (binnenshuis op de vensterbank), maar ook in de volle grond, in de kas of buiten in potten. Voor de buitenteelt is het het beste om hier vanaf eind februari mee te beginnen. Later als de plantjes zo'n 5cm. hoog zijn, kun je de peterselie op de gewenste plek zetten. Je kunt in principe tot eind mei starten met het zaaien van peterselie. Je kunt dan nog hetzelfde seizoen genieten van verse peterselie. 

Hoe peterselie zaaien

Peterselie zaden zijn net als vele andere soorten kruiden, langzame kiemers. Bij koud weer kan het wel 3 tot 4 weken duren voordat er zichtbaar iets aan het groeien is. Bij kamertemperaturen zal dit zo'n 2 á 3 weken zijn. Doe een aantal zaden in de grond, nadat je deze wel goed heb losgewoeld zodat de wortels zich goed kunnen nestelen dieper in de grond. Bij voorkeur zaai en stekgrond omdat deze juist zo lekker luchtig is. De zaden heel licht afdekken met aarde, zodat deze niet dieper dan ongeveer een halve tot 1cm diep gezaaid zijn. Vervolgens vochtig maken en vochtig houden. Let op! Niet kletsnat, dan vinden de zaden niet zo fijn.

Waar peterselie zaaien

Peterselie kun je in de volle zon zaaien, maar een beetje schaduw is ook geen probleem. Binnenshuis kan het op de vensterbank of op het balkon in potjes. Als je de peterselie direct in de volle grond zaait, houd er dan wel rekening mee, dat de peterselie wat ruimte nodig heeft. Dus niet te dicht op elkaar zaaien. 

Peterselie zaden

Om het beste resultaat te halen uit de peterselie zaden, is het advies om verse peterselie zaden te gebruiken. Peterselie zaden zijn doorgaans een aantal jaren houdbaar, zolang ze maar droog en niet te warm bewaard worden. In de webwinkel van Dutch Garden Seeds hebben we meerdere soorten peterselie zaden:

  1. Platte peterselie (gewoon en Biologisch)
  2. Krulpeterselie (gewoon en Biologisch)
  3. Platte peterselie (amsterdamse snij)
  4. Peterselie Bravour
  5. Peterselie Thujade

Peterselie zaden bestellen >

Peterselie stekken

Peterselie stekken is wel mogelijk, maar dit is zeker niet makkelijk. Je moet de dan ook afvragen of het niet verstandiger is om nieuwe zaden te zaden ipv. eventueel zijscheuten in het water te zetten en wachten totdat er kleine worteltjes aan komen.

Peterselie invriezen

Het is mogelijk om peterselie in te vriezen. Even goed wassen, droog maken met wat keukenpapier en in een diepvrieszakje doen. Vervolgens op -18° in de vriezer leggen. Dan is de peterselie nog zo'n 12 maanden houdbaar. De smaak zal goed behouden blijven.

Peterselie drogen

Het is ook mogelijk om de peterselie te drogen. 

Er zijn minimaal 3 manieren om de peterselie te drogen.

  1. In een oven: Was de peterselie en leg deze op de schone bakplaat. Zet de oven op 40°. Laat deze vervolgens 1 á 2uur aan staan met daarin de peterselie. Kijk regelmatig of de peterselie niet verbrand. Nadat de peterselie knisperend is geworden, kun je deze laten afkoelen en vervolgens in een luchtdichte glazen pot stoppen. Let op! na ongeveer een half jaar zal de smaak van iets afnemen. 
  2. In een voedseldroger: eigenlijk dezelfde beschrijving als hierboven, alleen dan iets minder lang. Rond 1 á 1,5 uur. 
  3. Peterselie drogen door deze op te hangen: Peterselie wassen en vervolgens bundelen. De bundeltjes kun je op zijn kop in een papieren zak stoppen en op hangen. In de zak wat kleine sneetjes maken voor de doorstroming van de lucht. Laat de papieren zak met daarin de peterselie ongeveer 2 weken hangen en controleer dan of de peterselie droog genoeg is om in een pot te stoppen. 

Kruiden kweken

Kruiden kweken is een gezonde bezigheid. Naast dat u er actief mee bezig bent is het ook heerlijk om altijd verse kruiden tot je beschikking te hebben. Bijna alle kruiden hebben een medicinale werking of kunnen bepaalde activiteiten in het lichaam bevorderen. In de webwinkel van Dutch Garden Seeds hebben we meer dan 40 verschillende soorten kruiden. Hiervan zijn er een 15-tal Biologische kruiden zaden. 

Peterselie zaden bestellen >