Rozemarijn stekken

Rozemarijn in de moestuin

Rozemarijn is een plant die prima staat in de moestuin. Het is een plant die doorgaans groen blijft en dus een fris ogende plant voor in de tuin. Je zult het toch vaak niet kunnen laten om de blaadjes aan te raken als je langsloopt en vervolgens de heerlijk lucht aan je vingers te hebben.

Wanneer Rozemarijn zaaien

Omdat je rozemarijn zowel binnenshuis in bijvoorbeeld een pot kunt zaaien en ook direct in de volle grond is het moment dat je dit doet wel redelijk belangrijk. Vanaf maart kun je beginnen met binnenshuis te zaaien in een pot of kweekbakje. Om de rozemarijn zaden direct in de volle grond te zaaien is het advies om dit eind april of begin mei te doen als de temperatuur dit toelaat uiteraard. 

Hoe Rozemarijn zaaien

Zoals reeds beschrijven kun je vanaf maart / april beginnen met het zaaien binnenshuis of onder glas in de kas. Als je rozemarijn zaden direct in de tuin wilt zaaien is het advies om dit vanaf eind april of begin mei te doen.

Houd wel rekening met een zaaiafstand van 30 cm. bij 30 cm. Zodoende kan de plant groeien en zal de groei niet beperkt worden doordat de rozemarijn planten te dicht op elkaar zijn gezaaid en dus groeien.

Zaai volgorde:

 1. Zaai de rozemarijn zaden niet dieper dan 5mm diep.
 2. Dek de rozemarijn zaden toe met een heel dun laagje aarde.
 3. De rozemarijn zaden ontkiemen het beste bij een constante temperatuur tussen de 15 en 23 graden.
 4. Zaden ontkiemen als de vochtig zijn. Zorg ervoor dat de rozemarijn zaden ook vochtig zijn. Niet te nat, dus vochtig maken met een plantenspuit strekt tot de aanbeveling.
 5. Het ontkiemen van kruidenzaden duurt doorgaans langer dan groente zaden. Het ontkiemen van rozemarijn zaden duurt ongeveer 3 á 4 weken. Dan zullen de eerste tekenen van groei zichtbaar zijn.

Wanneer Rozemarijn oogsten

Rozemarijn kun je na ongeveer 4 maanden oogsten. Dit is uiteraard een beetje afhankelijk van het weer. Van zaadje tot oogsten duurt 5 maanden. April zaaien, september oogsten.

Waar Rozemarijn zaaien

Rozemarijn kan op zowel halfschaduw plaatsen als in de volle zon groeien. Rozemarijn houdt doorgaans van warmte.

Rozemarijn zaden

Rozemarijn zaden zijn bruine pitjes die voor zaden begrippen best wel groot zijn. Het lijken wel bruine nootjes.  

Rozemarijn zaden bestellen >

Rozemarijn stekken

Het beste moment om te beginnen met het stekken van de rozemarijn is in augustus. Dan is het nog lekker warm en kunnen de stekjes goed wortels maken voordat het koud zal worden. 

 • Neem een zijtakje van de rozemarijn plant en trek deze er zodanig vanaf, zodat er ook nog een stukje van de hoofdtak mee komt. 
 • Haal de onderste 'blaadjes' van het rozemarijn stekje af
 • Je kunt eventueel gebruik maken van wat stekpoeder om de groei te bevorderen
 • Stop het 'takje' rozemarijn in een potje met zaai en stekgrond. Druk deze een beetje aan. Er kunnen in beginsel meerdere stekjes in 1 potje. Maak de aarde in beginsel goed vochtig en zorg ervoor dat dit ook vochtig blijft. Zeker niet te nat, om schimmel te voorkomen. 
 • Tip is om een plastic doorzichtige zak of de deksel van de kweekbak over de potjes heen te doen zodat het ook vochtig blijft
 • Na een week of 6 zal het plantje gaan groeien en kun je deze over zetten in een grotere pot. max. 1 stekje per potje.

Rozemarijn invriezen 

Rozemarijn moet je eigenlijk gewoon vers eten. Na het invriezen zal de smaak sterk dalen. Dit zou jammer zijn voor alle energie die je erin heb gestoken. Het kan overigens wel. Dan de de rozemarijn schoonmaken met water, licht drogen en vervolgens de naalden van de plant knippen. Deze kun je vervolgens invriezen.

Rozemarijn drogen

Rozemarijn kun je drogen door in een luchtdichte pot de 'takjes' in het donker te plaatsen. Als je dit niet in een luchtdichte pot laat drogen zal er in korte tijd geen smaak meer aan zitten. 

Kruiden kweken

Kruiden kweken is een gezonde bezigheid. Naast dat u er actief mee bezig bent is het ook heerlijk om altijd verse kruiden tot je beschikking te hebben. Bijna alle kruiden hebben een medicinale werking of kunnen bepaalde activiteiten in het lichaam bevorderen. In de webwinkel van Dutch Garden Seeds hebben we meer dan 40 verschillende soorten kruiden zaden. Hiervan zijn er een 15-tal Biologische kruiden zaden. 

Rozemarijn zaden bestellen >