Salie kweken en zaaien

Denk dan met name aan het mooie Italië. Naast dat salie een smaakmaker is in de keuken is het ook bekend om zijn vermeende geneeskrachtige eigenschap, denk dan aan een infectie- en ontstekingsremmende werking.

Salie in de moestuin

Salie past eigenlijk in iedere moestuin. Naast het feit dat het een mooie plant is die later in het jaar mooie bloemen krijgt is het ook een 'rustige' plant die schoon is van kleur. Zorg voor het beste er wel voor dat de salie goed in de zon staat. Salie houdt immers niet van natte voeten en door de zon komt er een extra lekkere smaak aan de blaadjes. De blaadjes van nog niet-bloeiende scheuten zijn het lekkerst. Het is geen winterharde plant, maar ze kunnen wel overwinteren door deze tijdig naar binnen te verplaatsen.

Wanneer salie zaaien

Salie kun je zaaien in het voorjaar. Vanaf eind april in de volle grond, iets eerder kun je beginnen met zaaien van de salie zaden als je het binnenshuis of in de kas neer zet. Zorg er wel voor dat de grond goed luchtig is gemaakt, want zoals al beschreven houdt salie niet van natte voeten. Als je direct in de volle grond zaait wanneer de grond hard is, kun je ook wat zand toevoegen om het geheel iets luchtiger te houden. 

Hoe salie zaaien

Salie zaaien is eigenlijk net als bijna alle soorten kruiden zaden makkelijk. Leg een aantal zaadjes in potjes en geef deze dagelijks wat water. De voorkeur gaat uit met een plantenspuit. Dit is omdat de aarde wel vochtig moet zijn, maar niet kletsnat. De salie zaden hoeven zeker niet diep gezaaid te worden. Afdekken met een heel klein laagje zand is al voldoende. Het advies is om de zaden in potjes van 4x4cm of 6x6cm op te kweken, dan kunnen ze iets langer in dat potje blijven staan alvorens ze te verplaatsen. Het kiemproces neemt ongeveer 2 tot 3 weken in beslag. Als de plantjes een paar centimeter hoog zijn (cm of 5 tot 10) dan kunnen de op de definitieve plek gezet worden. Houd er wel rekening mee dat de plant ongeveer 50cm in omtrek wordt (en tot 70cm hoog), dus wat ruimte tussen de plantjes laten is wel aan te raden.

Waar salie zaaien

Salie houdt van warmte, dus een mooi plekje in de zon zou voor de salie plant fantastisch zijn. 

Salie zaden

Om het beste resultaat te halen uit de salie zaden, is het advies om verse salie zaden te gebruiken. Salie zaden zijn doorgaans een aantal jaren houdbaar, zolang ze maar droog en niet te warm bewaard worden. In de webwinkel van Dutch Garden Seeds hebben we 2 soorten salie zaden, zowel gewone salie zaden als biologische salie zaden

Salie zaden bestellen >

Salie stekken

Waar het bij sommige kruidensoorten makkelijker is om een stuk van de plant te 'scheuren' om deze te vermeerderen, kun je salie makkelijk stekken. Hoe ga je te werk:

  1. Je knipt een stukje van een verse stengel schuin af. Wel nog in het zachte groene gedeelte. 
  2. Haal de onderste bladeren eraf om een nieuwe stengel te krijgen om in de grond te stoppen.
  3. Steek de stengel in een potje met een mengsel van potgrond en zand voor de doorluchting van de grond.
  4. Zet op een beschaduwde plaats en geef regelmatig water.
  5. Laat de plant verder met rust, deze groeit vervolgens van zelf. Wel rustig, maar ze zal groeien. 

Salie invriezen

De beste tip die we kunnen geven is eigenlijk om de salieblaadjes in een ijsblokjes tray in te vriezen door een klein laagje (de hoeveelheid die je per gerecht gebruikt) in de tray te leggen, vervolgens water toevoegen en invriezen. Als je de salie vervolgens wilt gebruiken, kun je het ijsblokje met water (ijs) en al direct toevoegen. Het water zal weer verdampen en de smaak van de salie is nog behouden. 

Salie drogen

Het is ook mogelijk om de salie te drogen. 

Er zijn minimaal 3 manieren om de salie te drogen.

  1. In een oven: Was de salie en leg deze op de schone bakplaat. Zet de oven op 40°. Laat deze vervolgens 1 á 2uur aan staan met daarin de salie. Kijk regelmatig of de salie niet verbrand. Nadat de salie knisperend is geworden, kun je deze laten afkoelen en vervolgens in een luchtdichte glazen pot stoppen. Let op! na ongeveer een half jaar zal de smaak van iets afnemen. 
  2. In een voedseldroger: eigenlijk dezelfde beschrijving als hierboven, alleen dan 12uur lang, rond de 35graden.
  3. Salie drogen door deze op te hangen: Salie wassen en vervolgens bundelen. De bundeltjes kun je op zijn kop in een papieren zak stoppen en op hangen. In de zak wat kleine sneetjes maken voor de doorstroming van de lucht. Laat de papieren zak met daarin de salie ongeveer 2 weken hangen en controleer dan of de salie droog genoeg is om in een pot te stoppen. 

Kruiden kweken

Kruiden kweken is een gezonde bezigheid. Naast dat u er actief mee bezig bent is het ook heerlijk om altijd verse kruiden tot je beschikking te hebben. Bijna alle kruiden hebben een medicinale werking of kunnen bepaalde activiteiten in het lichaam bevorderen. In de webwinkel van Dutch Garden Seeds hebben we meer dan 40 verschillende soorten kruiden zaden. Hiervan zijn er een 15-tal Biologische kruiden zaden. 

Salie zaden bestellen >