Venkel

01235
2,29 incl btw
+

Omschrijving

Wij verkopen de venkelzaden van het merk  buzzy seeds en van de Bolster . In de natuur bestaat maar één soort venkel:... Lees meer

Wij verkopen de venkelzaden van het merk buzzy seeds en van de Bolster. In de natuur bestaat maar één soort venkel: Foeniculum vulgare.

Venkel kruiden

De wetenschappelijke naam verwijst naar het Latijnse woord voor hooi en duidt op de fijnheid van de bladeren. Venkel is een tweejarige tot overblijvende plant met stevige wortel en een ronde hoge stengel. De kleine, diepgele bloempjes zitten in grote schermen. De vruchten zijn aanvankelijk blauw berijpt en later grijsbruin. Alle plantdelen geuren aromatisch. Venkel ziet eruit als een knol, maar is in werkelijkheid een samengegroeide laag van verdikte bladscheden van de plant. Eigenlijk zouden we dus moeten spreken van 'bolvenkel'. Venkel behoort tot de familie van de schermbloemigen. Bij venkel is de stengel gevuld.

Venkel in de keuken

De groente is snel gaar en licht verteerbaar. Venkel is niet alleen warm te bereiden, maar kan ook rauw worden gegeten. Het geeft een anijsachtige smaak. De fijne blaadjes worden als garnering en smaakgever gebruikt. Het wordt veel toegepast in salades, soepen, sauzen, visgerechten en als garnering. 

 

Biologisch:
Inhoud:
2gram
Merk:
Buzzy Seeds
Zaden:
±500

Zaai instructies

Venkel kan het beste worden geteeld in de zomer en najaar. Alhoewel dit door de opkomst van verbeterde rassen stilletjes aan een minder groot probleem wordt, zal venkel toch nog altijd de neiging hebben om te bloeien als je de teelt vroeg aanvat. Vroeg zaaien kan het beste onder glas. Koude opkweektemperaturen stimuleren de bloemvorming. Bij vroege teelt zaaien onder warm glas vanaf begin maart. Daarna verspenen in potjes en na een opkweekperiode van ongeveer vier weken uitplanten op 30 cm x 30 cm. Beter is om rechtstreeks in potjes te zaaien. Dan wordt de kans op doorschieten nog kleiner. Oogsten kan dan vanaf juli. De klassieke herfstteelt wordt ter plaatse gezaaid vanaf juni tot half juli. Venkel zaaien op een plantenbed is geen goed idee. Het uitplanten van de losse planten veroorzaakt een groeistilstand met bloemvorming tot gevolg. Het is goed ruime rijen te nemen, zodat de afstand uiteindelijk 45 x 25 cm is. Knolvenkel heeft zo ongeveer tachtig tot honderd dagen nodig vanaf de kieming totdat de bol groot genoeg is om te oogsten. Het blijkt dat venkel op sommige groenten een negatieve invloed kan hebben. Het is af te raden venkel dichtbij tomaten, paprika en aardappelen te planten. Ook boontjes zouden een slechtere groei vertonen dichtbij venkel. Venkel in de groentetuin is best te combineren met slasoorten, witloof, radicchio, groenlof, kortom alle planten van de samengesteldbloemigen.