Oost-Indische Kers zaaien en kweken

Oost-Indische kers (Tropaeolum Majus) komt oorspronkelijk niet, zoals de naam doet vermoeden, uit Oost Indië, maar uit Zuid-Amerika. Het is een gemakkelijk te kweken plant, behoort tot de Tropaeolaceae familie, en heeft weinig verzorging nodig. Zowel de bladeren, bloemen en zaden zijn eetbaar. Oost-Indische kers heeft een scherpe, op mierikswortel lijkende, smaak. De plant bloeit met prachtige, eetbare bloemen.

Oost-Indische kers bloeit met mooie bloemen, waarna het zaden maakt. Het is een mooie en gemakkelijk te kweken plant die ook gebruikt wordt als lokplant. Oost-Indische kers trekt onder andere bladluizen, witte vlieg en de rupsen van koolwitjes aan. Door de plant tussen andere gewassen te zaaien worden deze minder aangetast.

Zaaien van Oost-Indische kers

De zaden van de Oost-Indische kers zijn relatief groot en kunnen in april en mei buiten worden uitgezaaid. Houdt een afstand van 30 x 40 cm aan. Binnen zaaien kan in maart, waarna de plantjes in mei in de tuin kunnen worden geplant. Oost-Indische kers kan ook prima in potten worden verbouwd.

Oost-Indische Kers zaden kopen >

 

Standplaats en bodem van Oost-Indische Kers

Oost-Indische kers staat het liefst op een zonnige of halfschaduwrijke plek in de tuin en stelt weinig eisen aan de bodem. De plant groeit op vrijwel alle bodemsoorten, mits deze waterdoorlatend is.

Verzorging van Oost-Indische kers

Direct na het zaaien is het van belang de bodem licht vochtig te houden, zodat de zaden goed ontkiemen. Daarna heeft Oost-Indische kers weinig verzorging nodig. Het belangrijkste is regelmatig water geven, vooral als de plant in potten wordt geteeld. Bijmesten is in principe niet nodig.

Wanneer kun je Oost-Indische kers oogsten?

Oogsten kan van juni tot december. Dit is natuurlijk afhankelijk van wanneer er is gezaaid en weersomstandigheden. Het blad kan geoogst worden zodra de plant groot genoeg is. Laat wel voldoende blad aan de plant zitten. Bloemen kunnen gedurende de hele groei worden geplukt. Maar kweek je de plant voor de zaden, laat dan de bloemen zitten. De zaden kunnen worden geoogst zodra ze groot genoeg zijn. De zaden groeien erg snel, dus regelmatig controleren. Wil je zaden kweken om het volgende jaar weer uit te zaaien? Laat de zaden dan aan de plant zitten tot ze eraf vallen.

Hoe en hoe lang kun je geoogste Oost-Indische kers bewaren?

De geoogste bladeren en bloemen zijn ongeveer een dag houdbaar in de koelkast. Ze kunnen dus het beste direct na het plukken worden gebruikt. Ze kunnen ook worden gedroogd, bijvoorbeeld aan de lucht of in een droogautomaat, en zijn dan, in een goed afgesloten pot, ongeveer een jaar houdbaar. Ook de zaden kunnen, als je ze niet direct gebruikt, worden gedroogd.

Is Oost-Indische kers gezond?

Oost-Indische kers bevat onder andere veel vitamine C en de mineralen kalium, magnesium, fosfor en ijzer. Daarnaast zou de plant geneeskrachtige werkingen hebben. Het zou bijvoorbeeld de weerstand verhogen, infecties bestrijden door de antibiotische werking, het immuunsysteem ondersteunen en de spijsvertering bevorderen.

Oost-Indische kers zaden in ons assortiment

We hebben meerdere soorten Oost-Indische kers in ons assortiment, waaronder een biologische varianten en verschillende kleuren.

Tips voor het kweken van Oost-Indische Kers zaden

  • Zaai Oost-Indische kers tussen gewassen die gevoelig zijn voor luizen en/of rupsen. De plant trekt het ongedierte aan, waardoor gewassen beschermd worden.
  • Oost-Indische kers is een vrolijke bloeier voor in de moestuin, maar kan ook zeker in potten voor op het terras of in een bloementuin gezaaid worden.

Oost-Indische Kers zaden kopen >